Deti

Zdravý spánok pre dieťatko

Čím staršie je dieťa, tým viac je prebudené. Do konca roka dieťa spravidla spí dvakrát denne a z roka na rok a pol chodí na jednorazový dňový spánok. Niekedy dieťa uprednostňuje hranie po kŕmení a nie spánok. Ale bude lepšie, ak dieťa zaspí po kŕmení. Nesnažte sa chodiť na špičkách, keď dieťa spí. Mierny zvuk je celkom prijateľný. Ak si dieťa zvykne na absolútne ticho, bude pre vás ťažké robiť vlastné veci, keď dieťa spí.

miminko
 
Niektoré matky sa opýtajú, v akej pozícii by malo spať moje dieťa? Väčšina detí má tendenciu ležať na brušku, pretože až do 3 mesiacov ich môže trápiť tvorba plynov. Ležať na chrbte má tiež svoje nevýhody. V ranom veku táto poloha môže viesť k aspirácii zvracania. Ďalším bodom tejto situácie je to, že dieťa otočí hlavu na stranu oproti stene. Zmeňte hlavový koniec detskej postele tak, aby sa hlava nedeformovala.

batole
 
Novorodenci sa zvyčajne prebúdzajú už o šiestej ráno. Ale v druhej polovici roka chce dieťa spať dlhšie. Mnoho matiek, hneď ako sa dieťa pohybuje, okamžite utečie k nemu. A márne. Niekedy môže dieťa znovu zaspať, alebo sa môže hrať samo v postieľke.
Ak je to možné, pokúste sa dať dieťa do samostatnej miestnosti, ale aby ste ho mohli počuť. Po rokoch sa dieťa, zvyknuté spať v rodičovskej izbe, bude báť, že bude spať samo.
 
Psychiatri tvrdia, že niektoré deti sa prebúdzajú ticho a mama a otec si to nevšimnú. 
Ak je dieťa je nepokojné, často plače, matka má tendenciu ho vziať do svojej postele v domnení, že je to najlepší spôsob, ako upokojiť dieťa, ale táto voľba je – omyl. Následne, aj keď spánok dieťaťa bude upravený, odmieta spať znova vo svojej postieľke. A zakázať dieťaťu spať v posteli rodičov bude mimoriadne ťažké.

novorozenec
 
Úplný spánok dieťaťa je zárukou zdravia a každá matka by sa mala usilovať o to aby sa jej dieťa čo najlepšie vyspalo. Predsa keď sa dieťa vyspí aj deň bude ľahší.